7 Aralık 2010 Salı

hayal kurmak üzerine

Merhaba,

Şu an gece olmasına rağmen, zihnimin aktif halde olması ve sürekli yeni hayallerle dolması üzerine yazmaya karar verdim bu defa. Hayal kurmanın gerçek anlamda ne demek olduğunu ve insanın hayatında nasıl bi etkide bulunduğunu tekrar anlamış birisi olarak, bu gece de hayal(ler) kuruyorum.

Hayallerimden birinde, İsveç'te balıkçılık yapıyorum. Bir teknemiz var, üç arkadaşız. Birimiz okuma yazma bilmiyor ama dünyanın en büyük filozofu belki de. Bizim çoğu zaman hissettiğimiz ama sözcüklere dökemediğimiz şeyleri, o, olabilecek en basit ve tutarlı şekilde açıklamayı becerebiliyor. Diğeri, üç kuşaktan beri denizci yetiştirmiş bir aileden gelen, tek aşkı deniz olan birisi. Deniz ne zaman çıldırsa, o da mutluluktan çıldırıyor. Ben ise okulunu, fizikçi olma hayallerini ve sevdiklerini geride bırakmış, yarı-filozof, yarı denizciyim. Hani ikisinde de biraz kendimi buluyorum.

Günlerimiz açık denizlerde geçiyor çoğu zaman, alabildiğine, uçsuz bucaksız masmavi bir enginlik. Zihnimin durulaştığını, berraklaştığını hissettiriyor bana bu 'yaşadığım' mavilik. Yüzümde hissettiğim rüzgar, eminimki okulumu çok yüksek bir ortalamayla bitirip, istediğim yerden kabul aldığım zaman hissedebileceğim yaşama sevincinden fazlasını veriyor bana. Yamadığım her ağ, lablarda kullandığım malzemelerden daha büyük bir haz veriyor. Denizin ortasında veya karadaki dairemde okuduğum her kitap, yoğun bir sabancı akşamından sonra okunan kitaptan daha doyurucu. Tattığım her şarap daha tatlı sanki..Hissettiğim her şey daha gerçek, daha bana ait.

Hayallerimden birisinin yalnızca buraya yazabileceğim kadarıydı bu..Bunun gibi daha nice hayallerim var. Hangi hayalimi yaşayacağıma ben karar vereceğim. Daha doğrusu, ruhumu o noktaya getirebileceğim.

Mert

5 yorum:

  1. saat 8.30 bu gece hiç uyumadım ve burası hakkında hiçbir bilgim olmadığınıda varsayarsak fareye tek tıkla girmek istedim bir an okudum Ankaradan uzaklaştırdın beni,tabi hayallerime de hayal kattın,yazmak güzel şey bizim gibilerin yapabilceği pek fazla şey yokken hele...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen beni İstanbul'dan uzaklaştırırsın, ben seni Ankara'dan uzaklaştırırım her zaman fakat beni benden, seni senden kim uzaklaştırabilirki? Gerçi bunu da yapsak, hiç şaşırmam..

      Sil
  2. hayal kurmak üzerine yazılanlar değil o hayallerin altında yaşananlar hayat oluyor. hayallerinin dışına çıktığında, gerçek dünyanın grisi gibi olursun. kirlenmiş tül gibi. gerçek olma hayal ol.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. naçizane görüşüm, hayal kurmanın çok tehlikeli olduğu yönünde..hayalsiz bir hayat gridir, tehlike yoktur, sadece varolup gidersin. hayallerinle beraber hayatını sürdürebildiğinde hayat beyazdır fakat sadece hayalleri yaşamanın getirdiği siyahlıkla arasında incecik bir çizgi vardır. Anlayacağın ip üstünde cambazlıktan farkı yoktur hayal kurmanın. Ama o heyecanı başka şekilde tatman mümkün değildir.

      Sil
  3. hayal kurarken delirmeyecek kadar akıllıyız ama uçmaya engel değil dimi? en huzurlu hayali hayat yapmakla başlayabilir insan. zaten o hayat 'en' olanıysa içlerinde, sana bisürü hayal olarak geri dönecek. sonra sen yine birini seçeceksin, sonra bi daha... böyle böyle ömür olacak. en son ne zaman bi hayalde olmak istedin? demek istediğim gelişigüzel gerçekleri yaşama, hayallerini al önüne birisi sen ol.

    YanıtlaSil